Monday 8 May 2017

Pudachi Vadi/ पुडाची वडी





Pudachi vadi: (Again a recipe from Nagpur side. So, naturally hot and spicy) ☺

Ingredients: 

For cover: maida and besan 1 cup each, ½ teaspoon turmeric powder,1 teaspoon red chilli powder, 2 teaspoon oil and water. Make tight dough and keep it aside for 1 hour.

For stuffing: wash and dry coriander leaves and then chop. Finely chopped coriander 2 and ½ cups, 1 cup dry coconut, shredded, 1 tablespoon each sesame seeds and poppy seeds, 8 green chilies, ½ inch ginger and 8 garlic cloves. Make a paste of these three. 1 teaspoon coriander seeds -cumin powder, Salt, sugar and juice of one lime. Oil, mustard seeds, asafetida and turmeric powder for tempering.

For spread: 2 teaspoon oil and 2 teaspoon goda masala mixed together
For frying : oil

Procedure: make usual tempering and fry sesame seeds, poppy seeds, chili-ginger-garlic paste.When done, Add dried coconut, mix 1 teaspoon coriander seeds -cumin powder, Salt, sugar and juice of one lime. Then add the chopped coriander.

Now make a small oval shaped chapatti. On it spread the goda masala-oil mixture. Place the filling in center and spread it nicely. Fold the chapatti in the sise of rectangular packets. Seal the edges by taking some water. Make all the Vadies like this. 



Fry all on medium gas till crispy. Serve with tomato ketchup.

पुडाची वडी:
राधिका स्पेशल (माझ्या नवर्याची बायको वाली) पुडाची वडी आज पहिल्यांदाच करून पाहिली आणि मस्त झाली. 
नागपूर कडची पाककृती असल्याने मस्त झणझणीत करा 
तुम्हीही पहा:

साहित्य: आवरणासाठी : १ कप बेसन, १ कप मैदा, मीठ, १ छोटा चमचा तिखट, अर्धा छोटा चमचा हळद, २ चमचे तेल आणि पाणी घालून घट्ट गोळा मळून घेतला आणि १ तास झाकून ठेवला.

सारण: २ १/२ (अडीच कप ) धुवून , कोरडी करून मग बारीक चिरलेली कोथिंबीर, १ कप सुके खोबरे किसून, १ मोठा चमचा खसखस, १ मोठा चमचा तीळ, ८-१० हिरव्या मिरच्या, ७-८ लसूण पाकळ्या, १/२ इंच आलं, मीठ, साखर, १/२ छोटा चमचा तिखट, धने-जिरे पूड १ छोटा चमचा, १ लिंबाचा रस, फोडणीसाठी तेल, मोहरी, हिंग, हळद

पोळीवर लावण्यासाठी : २ टी -स्पून तेल आणि २ चमचे गोडा मसाला एकत्र करून.
तळण्यासाठी तेल.

कृती: नेहमीप्रमाणे फोडणी करून त्यात तीळ आणि खसखस घातली. मिरच्या, आलं-लसूण पेस्ट करून त्यात परतून घेतली. नंतर त्यात किसलेलं खोबरं घातलं. छान परतल्यावर त्यात थोडं तिखट, मीठ, साखर, धने-जिरे पूड आणि लिंबाचा रस घालून एकत्र केलं. हे मिश्रण थंड झाल्यावर त्यात चिरलेली कोथिंबीर घातली.
मग मळलेल्या पिठाचा लिम्बाएवढा गोळा घेऊन तांदळाच्या पिठीवर लंबगोल लाटला. त्यावर तेल आणि गोड्या मसाल्याचे मिश्रण लावले आणि सारण बाजूच्या थोड्या कडा सोडून पसरले. चारी बाजूंनी एखादा पुडा बांधतो त्याप्रमाणे एकावर एक घेऊन चिकटवली. (मी थोडा पाण्याचा हात घेतला होता. सगळ्या वड्या करून झाल्यावर तेल तापवून घेऊन मंदाग्नीवर तळल्या. आणि टोमेटो सॉस बरोबर मटकावल्या.



1 comment:

  1. This recipe has been posted by myself on 08.05.2017

    ReplyDelete

Fresh turmeric pickle /ओल्या हळदीचे लोणचे:

  Fresh turmeric pickle: My Magic Ingredients:  ½ kg. Fresh turmeric, ¼ kg. Ginger, ¼ kg. Green chilies, juice of 3-4 big lemons, 1 teaspo...