Guravali –My Magic
This is an almost
lost recipe of Maharashtra. It’s a sweet
dish made on the occasion of our festivals like Diwali. Let’s see how it is
made:
Ingredients:
For cover:
1.
1 cup semolina (Fine one), ½ cup maida (All-purpose flour), 2
teaspoon Clarified butter (Desi Ghee), 1 pinch salt and water as required.
2.
For stuffing: ½ cup grated dry coconut, 2 teaspoon poppy seeds
(Khuskhus), 1 cup powdered sugar, 1 teaspoon green cardamom powder.
3.
For deep frying : Desi ghee
4.
For dusting: ½ cup rice flour
5. And THE most important: Jasmine flower buds – as required.
5. And THE most important: Jasmine flower buds – as required.
Method:
Mix semolina, all-purpose
flour, 2 teaspoon ghee and 1 pinch salt and knead firm dough with water as
required . Keep the dough covered for at least an hour.
Now, heat a pan and
dry roast grated dry coconut first and then poppy seeds (khuskhus) till they
give a nice aroma. Powder them from mixer to a very fine paste and add powdered
sugar and cardamom powder in it. The stuffing is ready.
Now again take the
dough and knead it well again.
Take a small lemon
sized ball out of it. Give a shape of bowl and stuff the mixture in it. Stuff
to the fullest capacity of that bowl and seal it. Now roll this small stuffed
ball with the help of rice flour lightly. See that there are no corners to this
puri at all. The stuffing should spread nicely in the puri.
Heat ghee in a
kadhai and deep fry this puri on a slow flame.
When it puffs up, immediately change the side of puri and keep pouring
ghee (from the kadhai only) on this puri. It should puff up completely like a
ball . Make all the guravalies like this.
Now take one guarvali and make 4-5 holes in it with the help of a niddle, small pin and insert the jasmine flower buds in the
guravali.
When someone opens
this gurawali (in the evening or next morning) for eating, they will surely get
surprised to see the jasmine flowers inside the gurawali.
This sweet gets a
good flavour of cardamom as well as the flavour of jasmine flower also. It gets
along very well with each other. It smells very good and tastes yummy.
Do try it this
Diwali. Its just unique.
गुरवळी: माय मॅजिक
या पदार्थाच नाव
गुरवळी. इतकं अनाकर्षक नाव असलेला पदार्थ..पण स्वाद आणि सुवास उत्तम. (हो. बरोब्बर
वाचताय तुम्ही). तर आता पाहू ही गुरवळी कशी करायची ते:
साहित्यः
१. आवरणासाठी: १
वाटी बारीक रवा, १/२
वाटी मैदा,
२ टीस्पून साजूक
तूप, चिमूटभर मीठ, पाणी आवश्यकतेनुसार.
२. सारणासाठी: १/२
वाटी किसलेले सुके खोबरे, २
टीस्पून खसखस, १
वाटी पिठीसाखर,१
टीस्पून वेलदोड्याची पूड.
३. तळण्यासाठी:
साजूक तूप
४. लाटण्यासाठी:
१/२ वाटी तांदळाची पिठी
५. सगळ्यात
महत्त्वाचे साहित्यः जाईच्या कळ्या.
कृती:
पहिल्यांदा रवा, मैदा, २ चमचे तूप, चिमूटभर मीठ हे सारं एकत्र करून
घट्ट मळून गोळा तासभर झाकून ठेवा.
नंतर किसलेले खोबरे
आणि खसखस वेगवेगळे खमंग भाजून घेउन मिक्सरमधून अगदी बारीक वाटून घ्या. त्यात
वेलदोडे पूड आणि पिठीसाखर मिसळून सारण तयार करा.
आता मळलेला गोळा
किंचित पाण्याचा हात घेउन चांगला भरपूर मळा. पुरणपोळीच्या कणकेपेक्षा किंचित घट्ट
गोळा हवा.
या गोळ्यातून एका
पुरीएवढी गोळी घ्या, तिला
वाटीचा आकार देउन त्यात हे सारण चमच्याने दाबून मावेल तितकं घाला. वाटीचं तोंड बंद
करा आणि तांदळाच्या पिठीवर हलक्या हाताने पुरी लाटा. या पुरीला काठ रहाता कामा
नये. आता गरम तुपात ही पुरी ज्या बाजूने तोंड बंद केलं होतं ती बाजू वर ठेवून
सोडा. थोडी फुगली की लगेच उलटा. पळीने त्या पुरीवर कढईमधलं तूप घालत रहा.
मंदाग्नीवर सावकाश तळा. अशा प्रकारे सगळ्या गुरवळ्या तयार करा.
आता थंड झालेली एक
गुरवळी हातात घेउन तिला दाभणाने चार- पाच भोके पाडा आणि त्यात चार-पाच जाईच्या
कळ्या घाला. असं सगळ्या गुरवळ्यांचं करायचं.
दुसर्या दिवशी
किंवा संध्याकाळी नैवेद्य दाखवला की द्यायची प्रत्येकाला प्रसाद म्हणून खायला.
प्रत्येक जण ही गुरवळी
खाण्यासाठी फोडतो तो काय......... आतून उमललेली जाईची सुरेख फुलं बाहेर पडतात. ही
दिसतात पण छान आणि त्यांचा वासही या गुरवळीला उत्तम लागतो.
This post have been posted by me on 07.10.17 @ 8:45 am
ReplyDelete