Monday 22 May 2017

Dakshin Davangiri Loni Sponge Dosa (Butter dosa) / दक्षिण दावण गिरी लोणी स्पंज डोसा


Dakshin Davangiri Loni Sponge Dosa

Dakshin Davangiri Loni Sponge Dosa (Butter dosa) My magic
Measurement: For 3-4 people
Ingredients: 4 cups Rice, 1/2 cup sago, 1/2 cup split black gram, 1 cup puffed rice-thick one, 1/2 teaspoon fenugreek seeds, 1/2 teaspoon baking soda, salt as per taste, water and white butter.
Method: Soak all the ingredients above except baking soda & salt for 5 hours. After that, grind to a fine paste and add salt, baking soda and keep overnight for fermentation.
 Before making dosa, add sufficient water so that the batter will spread evenly on hot griddle. You won't have to spread with the help of a cup.
Heat a griddle and while spreading dosa, keep the flame on slow mode. Put some white butter pieces on the dosa. When the upper side looks looked, turn the dosa and cook the other side.

Dosa batter on griddle with butter on 

 Spongy Texture of Dosa
Serve it hot with Potato Subji, Chutney, Sambar.

दक्षिण दावणगिरी लोणी स्पंज डोसा
दक्षिण दावण गिरी लोणी स्पंज डोसा - माय मॅजिक
वाढणी- ३-४ व्यक्तींसाठी
साहित्य:
४ वाट्या तांदूळ, १/२ वाटी साबुदाणा, १/२ वाटी उडीद डाळ, १ वाटी जाडे पोहे, १/२ चमचा मेथी दाणे, १/२ टीस्पून खायचा सोडा, चवीनुसार मीठ, पाणी, डोशावर घालण्यासाठी पांढरे लोणी.


 कृती:
वर दिलेले सर्व साहित्य ५ तास भिजत ठेवणे. नंतर मिक्सरमध्ये अगदी बारीक वाटून घेणे. त्यात खाण्याचा सोडा व मीठ घालून पीठ आंबण्याकरिता ठेवून द्यावे. डोसा करण्यापूर्वी त्यात आवश्यकतेनुसार पाणी घालावे. (डावाने पीठ घातले की आपोआप तव्यावर पसरायला हवं. वाटीने पसरायचं नाही. जाळी नीट पडत नाही.
डोसा तव्यावर घालून लोणी घातल्यावर
तवा चांगला गरम झाला की मंदाग्नीवर गॅस ठेवून डोसा घाला. वरून लोणी घाला आणि वरील बाजू सुकली की एकदाच डोसा पलटा.
डोशाचा मऊ  पोत आणि पडलेली जाळी
चटणी, बटाटा भाजी, सांबार याबरोबर खाण्यास द्यावा.



1 comment:

  1. This recipe has been posted by me on 22.05.2017 at 11 pm

    ReplyDelete

Fresh turmeric pickle /ओल्या हळदीचे लोणचे:

  Fresh turmeric pickle: My Magic Ingredients:  ½ kg. Fresh turmeric, ¼ kg. Ginger, ¼ kg. Green chilies, juice of 3-4 big lemons, 1 teaspo...