Saturday 13 May 2017

Jackfruit kadhi/Fansachya Garyanchi Kadhi/ फणसाच्या गर्‍यांची कढी

Jackfruit kadhi:


Ingredients: Flesh of firm variety of Jackfruit (Kapa Fanas) 5 Nos.,1 tablespoon chickpea flour (besan),  2 cups curd, 2 teaspoon Sugar, 3 Green chilies, 1/2 inch Ginger, salt according to taste. For  tempering - clarified butter (desi ghee), Cumin Seeds, Asafetida, Turmeric Powder, 8-10 curry leaves and finely chopped coriander leaves for garnishing.

Method: Cut the jackfruit flesh as you wish. I have sliced them like this.

sliced jackfruit flesh



Prepare buttermilk from curd using less water. It should be thick than the normal kadhi.  Add besan and mix it properly so that there will not be any lumps. Prepare chilly ginger paste. Add this paste in the buttermilk and add sugar and salt in this. Mix properly.

Heat Ghee in a pan and saute the jackfruit flesh. Keep aside.

shallow fried Jackfruit slices
In the same ghee, add cumin seeds, asafetida, turmeric powder and curry leaves. Add the buttermilk and slices of jackfruit. Let it boil for 5 minutes. Garnish it with the finely chopped coriander leaves and serve it hot with rice or chapatties.

Jackfruit curry
We always have the normal kadhi. So, here is a small twist to paper our taste buds. Do prepare. 

साहित्यः कापा फणसाचे ५ गरे, २ कप दही, १ टेबलस्पून बेसन, २ चमचे साखर, ३ हिरव्या मिरच्या, १/२ इंच आल्याचा तुकडा,   मीठ चवीनुसार, फोडणीसाठी साजूक तूप, जिरे, हिंग, हळद , कढीपत्त्याची ८-१० पाने आणि सजावटीकरिता बारीक चिरलेली कोथिंबीर.

कृती: फणसाचे गरे आपल्याला हवे तसे चिरून किंवा उभे चिरून घ्या. मी उभे चिरलेत.  

फणसाचे ५ गरे चिरून 

दह्याचं दाटसर ताक करून त्याला बेसन पीठ लावून ठेवावं म्हणजे कढी फुटत नाही. आलं, मिरची मिक्सरमधून बारीक करून घेउन त्या ताकाला लावावी.
एका भांड्यात तूप गरम करून पहिल्यांदा गर्‍यांचे तुकडे/ काप थोडेसे परतून घ्यावेत आणि ते एका भांड्यात काढून घ्यावेत. 

फणसाचे तळलेले गरे 

त्याच तुपात जिरे, हिंग, हळद, कढीपत्त्याची ८-१० पाने घालून फोडणी करून त्यात हे तयार केलेलं ताक घालावं. गरे घालावेत, साखर, मीठ घालावं , आणि एक उकळी येउ  द्यावी, फणसाच्या गर्‍यांची कढी तयार आहे. वाढताना गरम भात किंवा पोळीबरोबर छान लागते. 

फणसाची कढी 
नेहमी आपण जी कढी करतो त्यातच फक्त थोडेसे तळलेले गरे घालून स्वाद पहा कसा छान येतो ते.

1 comment:

  1. This recipe has been posted by me on 13.05.2017 @ 2.30 pm

    ReplyDelete

Fresh turmeric pickle /ओल्या हळदीचे लोणचे:

  Fresh turmeric pickle: My Magic Ingredients:  ½ kg. Fresh turmeric, ¼ kg. Ginger, ¼ kg. Green chilies, juice of 3-4 big lemons, 1 teaspo...