Tuesday 9 May 2017

Solkadhi and Cheese Veg Grilled Sandwich / सोल कढी आणि चीज व्हेज ग्रिल्ड सँडविच

Cheese Veg Grilled Sandwich and Solkadhi


Solkadhi:

Ingredients: 1 fresh coconut scrapped, 8-9 kokum (Amsul), Sugar 4 teaspoons, 2 garlic cloves, 1-2 green chillies, 1/2 teaspoon cumin powder, salt as per taste and finely chopped coriander leaves for garnishing.

Method: Soak kokums  in fresh scapped coconut and the coconut water for one hour.. put all the ingredients except coriander leaves in mixer and make a fine paste. Pass this mixture through a muslin cloth. Repeat this procedure 4-5 times using some water.. Adjust Sugar  and salt as per your taste. Solkadhi is ready. Serve chilled after garnishing with chopped coriander leaves. ☺☺


Cheese veg Grilled Sadwich:

Ingredients:  Sandwich Bread Slices, butter, cheese cubes 3-4, Tomato Ketchup, a bunchfull of mint leaves and coriander leaves, ginger 1/2 inch, 4-5 green chillies, 1 green bell paper  juice of 1 lemon, 2 onions, 2 tomatoes, 2 boiled potatoes, 1 beet root, 1 cucumber, chaat masala

Method: Finely Slice potatoes, cucumber, onions, beet root, tomatoes. keep aside. Grate the cheese cubes.

prepare chutney by grinding together the mint leaves, coriander leaves, bell pepper  garlic, chilies, cumin powder, a pinch of salt, 1 tsp. sugar and lemon juice.
spread butter on one slice and chutney on the second slice. Arrange  the vegetable slices as per your choice on butter applied slice.  spread some chaat masala and cover it by other chutney spread slice. apply a little butter while grilling the sandwich so that it turns golden in colour. cut in 4 pieces and garnish it with grated cheese and serve it with tomato sauce and chutney.

Note: I don't cut the edges of the bread while making sandwich. You can do so if you wish. We like that crispy part.  ☺

सोलकढी: 
१ खोवलेला नारळ,८-९ आमसुले, ४ टी स्पून साखर, २ लसणीच्या पाकळ्या,  १-२ हिरव्या मिरच्या, १/२ चमचा जिरे पावडर, मीठ चवीनुसार, बारीक चिरलेली कोथिंबिर सजावटीकरिता

कृती: आमसुलं खोवलेला नारळ आणि त्याच्या पाण्यात तासभर भिजत घालायची. आणि नंतर  वरील  सर्व साहित्य घालून मिक्सरमधून फिरवायचे. मलमलच्या कापडातून गाळून घ्यायचे. असे चार-पाच वेळा करायचे. याकरिता आवश्यक तेवढे पाणी घ्यायचे. थंड करून देताना बारीक चिरलेली कोथिंबिर घालून द्यावी.

चीज व्हेज ग्रिल्ड सँडविच

साहित्यः सँडविच ब्रेड स्लाईसेस, बटर, ३-४ चीज क्युब्ज,, टोमॅटो केचप, पुदिना आणि कोथिंबीर पाने मूठ मूठ प्रत्येकी, आले १-२ इंच तुकडा, ४-५ हिरव्या मिरच्या, १ हिरवी भोपळी  मिरची, १ लिंबाचा रस, २ कांदे, २ बटाटे(उकडून), १ बीट, १ काकडी, २ टोमॅटो, चाट मसाला.

कृती: कांदे, बटाटे, बीट, काकडी, टोमॅटो च्या पातळ चकत्या करून घ्या. चीज किसून घ्या.
पुदिना, कोथिंबिर पाने, भोपळी मिरची, मिरची, आले, जिरे पावडर, चिमूटभर मीठ, १ टी स्पून साखर, १ लिंबाचा रस एकत्र वाटून चटणी करून घ्या. ब्रेडच्या एका स्लाईसवर बटर आणि दुसरीवर चटणी लावून घ्या. भाज्यांच्या चकत्या एका स्लाईसवर आवडीप्रमाणे लावा. त्यावर थोडासा चाट मसाला भुरभुरून दुसरी स्लाईस त्यावर ठेवा. ग्रिल करण्याआधी स्लाईसला वरून थोडंसं बटर लावा म्हणजे ती सोनेरी होईल.

सँडविच तयार झालं की ४ तुकडे कापून त्यावर मनसोक्त चीज पसरा आणि टोमॅटो केचप व चटणी बरोबर ताव मारा.

टीपः मी स्लाईसच्या कडा काढत नाही. त्या कुरकुरीत छान लागतात.



1 comment:

  1. This recipe has been posted by me on 09.05.2017 @ 11 pm

    ReplyDelete

Fresh turmeric pickle /ओल्या हळदीचे लोणचे:

  Fresh turmeric pickle: My Magic Ingredients:  ½ kg. Fresh turmeric, ¼ kg. Ginger, ¼ kg. Green chilies, juice of 3-4 big lemons, 1 teaspo...