Tuesday 16 May 2017

Garlic Naan/ गार्लिक नान

Garlic naan: My magic

We generally eat naan made of maida (All purpose flour). But its somewhat difficult to eat it when it becomes cold due to its rubbery nature, especially for the elderly people in the house. So, I have made an attempt to prepare the garlic naan from whole wheat aata and it turned out excellent. You can eat it even when it becomes cold and tastes good also.

Ingredients: 
2 cups whole wheat flour, 2 teaspoon curd, 1 teaspoon oil, salt, 1/2 teaspoon dry yeast, 1 teaspoon sugar, 3 teaspoon crushed/finely chopped garlic, finely chopped coriander leaves, 2 teaspoon kalaunjee (onion seeds)/ black sesame seeds, for kneading - lukewarm water, butter.

Method:
take 1/2 cup lukewarm water and add a teaspoon sugar in it. Add yeast. mix well and keep aside to ferment. After half an hour, take whole wheat aata and add salt, 1 teaspoon oil, 1 teaspoon crushed garlic, curd and fermented yeast in it. Knead the dough with the help of lukewarm water like regular rotis/chapatties. knead for atleat 10 minutes and cover it for atleast 2 hours.

kneaded aata

 After 2 hours the dough becomes almost double the size of original. Punch this dough for 2-3 minutes and then divide the dough in equal parts. I could make 7 balls out of it.

after 2 hours
 Before preparing naan, take the kalaunjee/black sesame seeds, coriander leaves and crushed garlic in a plate so that it becomes easier. 

ingredients
 Now, take one ball, dip in kalaunjee/black seeds, garlic and coriander and roll the ball in the shape of rain drop. Roast it on a hot griddle and apply butter on both the sides.

You can serve this garlic naan with any north Indian vegetable. I have served it with the all time favourit in my house - aaloo mutter.

naan with aaloo mutter
Enjoy...

गार्लिक नान - माय मॅजिक

नेहमी आपण मैद्याची नान खातो. पण ती थंड झाली की चिवट होते. मग घरातल्या मोठ्यांची नाराजी. त्यावर उपाय म्हणून ही संपूर्ण कणीक वापरून केलेली नान. पहा कशी वाटते. थंड झाली तरी चिवट होत नाहीच पण चविष्ट ही लागते.

साहित्यः २ वाट्या कणीक, २ चमचे दही, १ चमचा तेल, मीठ, १/२ चमचा यीस्ट, १ चमचा साखर, ३ टी स्पून बारीक चिरलेला लसूण, बारीक चिरलेली कोथिंबीर, २ टी-स्पून कलोंजी/काळे तीळ, कणीक मळायला कोमट पाणी, बटर.

कृती: यीस्ट अर्धा कप कोमट पाण्यात साखर घालून अर्धा तास ठेवले. नंतर कणकेत मीठ, एक चमचा तेल, १ टी-स्पून लसूण , दही आणि हे यीस्ट च मिश्रण घातले. कोमट पाण्याच्या सहाय्याने कणीक नेहमी पोळीसाठी भिजवतो तशीच पण खूप मळून घेतली आणि तेलाचा हात लावून २ तास झाकून ठेवली.


मळलेला गोळा 

२ तासांनंतर तो कणकेचा गोळा चांगला दुप्पट झालेला असतो. मग ज्या कुणाचा आपल्याला  खूप राग आला असेल त्यालाच आपण भरपूर गुद्दे मारतोय अशी रम्य कल्पना करून त्या गोळ्याला छानपैकी गुद्दे मारायचे आणि त्याचे समान आकाराचे गोळे करून घ्यायचे.  या प्रमाणात माझे ७ गोळे झाले.

दोन तासांनंतर चा फुललेला गोळा 

नान करण्याआधी एका ताटलीत तीळ्/कलोंजी, लसूण, कोथिंबीर असं काढून  ठेवायचं. त्या गोळ्याला हे सगळं थोडंथोडं लावायचं आणि थेंबाच्या आकारात लाटायचं.हे काही एवढं खास जमलं नाहीये मला. पण तरी केलंच. :) मग तव्यावर दोन्ही बाजूंनी बटर लावून भाजून घ्यायची.

साहित्य
ही नान तुम्ही कोणत्याही उत्तर भारतीय भाजीबरोबर वाढा. मी आपलं घरातल्या ज्येष्ठ नागरिकांच्या सूचनेनुसार ऑल टाईम फेव्हरेट आलू-मटर केलं होतं.

गार्लिक नान, आलू मटार बरोबर
मजा करा...

1 comment:

Fresh turmeric pickle /ओल्या हळदीचे लोणचे:

  Fresh turmeric pickle: My Magic Ingredients:  ½ kg. Fresh turmeric, ¼ kg. Ginger, ¼ kg. Green chilies, juice of 3-4 big lemons, 1 teaspo...