Friday 26 May 2017

Shev-bhaaji/शेवभाजी




Shev-bhaaji -My magic

Measurement-for 3-4 people

Ingredients:

 1 big onion, 1 medium tomato, 2 tablespoon dry grated coconut, 1 teaspoon cumin seeds, 1 teaspoon ginger-garlic paste, 1 bay leaf, 1 black cardamom, ½ inch piece of cinnamon stick, 1-1.5 teaspoon red chili powder, 1 teaspoon garam masala, ½ teaspoon cumin-coriander powder,  salt as per taste, 1-1.5 teaspoon sorghum (jowar) flour, oil, mustard seeds, asafetida, turmeric powder, 6 cups water, finely chopped coriander leaves, 150-200 grams spicy red coloured thick shev.

Method: 

chop onion and tomatoes. Dry roast grated dry coconut. Grind together ginger-garlic paste, cumin seeds, roasted coconut and 1 teaspoon of chopped onion from mixer. Heat one teaspoon oil and roast the jowar flour on slow flame till it gets a good aroma. Keep it aside in a plate.
Now heat oil again and add bay leaf, black cardamom, cinnamon stick mustard seeds, asafetida, turmeric powder. When it splutters, add the ground mixture and sauté till its raw taste goes off. Add onion and sauté till it gets golden brown colour. Add tomato and sauté again. Add 6 cups of water. Add red chili powder, garam masala, cumin-coriander seeds powder, salt and bring to a boil. Add the roasted jowar flour slowly in this curry and mix well so that no lumps formed. With this the curry becomes somewhat thicker and very nice in taste. Add chopped coriander leaves and switch off the gas.

While serving, add this curry in a bowl and add shev in it. Shev bhaaji is ready. This tastes good with roti, bhakri and pav also.


Note: Add shev only at the time of serving. Otherwise this bhaaji will be a big mess.


शेवभाजी - माय मॅजिक

वाढणी-३-४ व्यक्तींसाठी

साहित्यः
१ मोठा कांदा, १ मध्यम टोमॅटो, २ टेवलस्पून सुके किसलेले खोवरे, १ टीस्पून जिरे, १ टीस्पून आलं लसूण पेस्ट, १ तमालपत्र, १ मसाला वेलची, १/२ इंच दालचिनीचा तुकडा, १ -१.५ टीस्पून लाल तिखट, १ टीस्पून गरम मसाला, १/२ टीस्पून धने-जिरे पावडर, चवीनुसार मीठ, ज्वारीचे पीठ- १-१.५ टीस्पून, तेल, मोहरी, हिंग, हळद, आवश्यकतेनुसार पाणी (मी ६ वाट्या घेतलं.)  बारीक चिरलेली कोथिंबीर, १५० ते २०० ग्रॅम्स जाड लाल रंगाची मसालेदार जाड शेव.

कृती: 

कांदा आणि टोमॅटो बारीक चिरून घ्या. किसलेले खोबरे कोरडेच भाजून घ्या. आलं-लसूण पेस्ट, जिरे, खोवरे आणि थोडासा कांदा  मिक्सरमधून बारीक वाटून घ्या.  एक टेस्पून तेलावर ज्वारीचे पीठ मंदाग्नीवर खमंग भाजून घेउन एका डिश्मध्ये काढा.

आता पातेल्यात तेल तापत ठेवा. तापलं की त्यात तमालपत्र, १ मसाला वेलची, दालचिनीचा तुकडा आणि मोहरी, हिंग, हळद घाला. त्यात वाटण घालून कच्चा वास जाईतो परता. चिरलेला कांदा घालून सोनेरी रंग येइतो परता. टोमॅटो घाला. परत थोडं परता. त्यात ६ वाट्या पाणी घाला. तिखट, मीठ, धने-जिरे पावडर आणि गरम मसाला घाला. छान उकळी आली की भाजून ठेवलेले ज्वारीचं पीठ हळूहळू या रश्श्याला लावा. याने तो खमंग आणि थोडा घट्ट होईल. बारीक चिरलेली कोथिंबीर घाला आणि गॅस बंद करा.
खायला देताना बाउल मध्ये हा रस्सा घालून त्यावर ही शेव घालून द्यावी. झटपट शेव - भाजी तयार.

 ही भाजी पोळी, भाकरी, पाव कशाहीबरोबर छान लागते.

सूचना: भाजीमध्ये शेव अगदी आयत्यावेळी घाला. नाहीतर लगदा होतो.

1 comment:

  1. I have posted this recipe on 26.05.2017 @ 2.15 pm

    ReplyDelete

Fresh turmeric pickle /ओल्या हळदीचे लोणचे:

  Fresh turmeric pickle: My Magic Ingredients:  ½ kg. Fresh turmeric, ¼ kg. Ginger, ¼ kg. Green chilies, juice of 3-4 big lemons, 1 teaspo...