Tuesday 16 May 2017

Chakolya/ varanfale/daal dhokli चकोल्या/वरणफळे/ डाळ-ढोकळी




Chakolya/varanfale/daal dhokli - My Taste

This is One Dish meal in Maharashtrian people and  it is most famous.

Ingredients:

For roti/chapati: 1/2 cup whole wheat aata, 2 teaspoon besan (Chikpea flour), 1/2 teaspoon turmeric, 1/2 teaspoon red chili powder, 1/4 teaspoon carom seeds, 2 teaspoon oil, 1 pinch asafetida and salt to taste.
For Curry/Amti: 1/2 cup tuvar (pigeon peas splited) daal, 2 teaspoon clarified butter (desi ghee), 8-10 curry leaves, 1 green chili vertically cut, 1/2 teaspoon mustard seeds, 1/2 teaspoon cumin seeds, 1/4 teaspoon turmeric powder, 1/4 teaspoon asafetida, 1/2 teaspoon red chili powder, 1 teaspoon maharashtrian goda masala, 1 teaspoon tamarind pulp or 2-3 kokum, jaggery equal to tamarind pulp,salt as per taste, 2 teaspoon finely chopped coriander leaves, 2 teaspoon finely crushed fresh coconut.
clarified butter/desi ghee to serve.

Method: 

Pressure cook tuvar dal with a pinch of asafetida and turmeric powder, Mash well.
Mix all the ingredients above given for roti/chapati and knead a semi soft dough.
Now in a pan heat ghee and add mustard seeds, cumin seeds, turmeric powder, asafetida, green chili, curry leaves and chopped coriander. Add daal and water. This daal is very thin as we are going to add the aata pieces in it. So it becomes thick afterwords. Add red chili powder, goda masala, tamarind pulp/kokam, jaggery, salt, coconut and bring to boil.

Meanwhile roll a thin roti our of this dough and cut squares/diamonds with the help of pizza cutter. Add these pieces in this boiling daal/amti. Boil this for more 5-7 minutes.

Serve this by topping it with the desi ghee.

This measurement is for 3 peoples' lunch/dinner.







चकोल्या/वरणफळे/ डाळ-ढोकळी  - माय टेस्ट

साहित्यः
पोळीसाठी: अर्धी  वाटी कणीक, २ टीस्पून डाळीचे पीठ (बेसन), १/२ चमचा हळद, १/२ चमचा तिखट, १/४ चमचा ओवा, २ टीस्पून तेल, चिमूटभर हिंग आणि चवीपुरते मीठ .
आमटीसाठी: १/२ वाटी तुरीची डाळ, २ चमचे साजूक तूप, ८-१० कढीपत्त्याची पाने, १ हिरवी मिरची उभी चिरून, १/२ चमचा मोहरी, १/२चमचा जिरे, १/४ चमचा हळद, १/४ चमचा हिंग, १/२ चमचा तिखट, १ चमचा गोडा मसाला, १ इंच चिंच, तेवढाच गूळ, चवीपुरते मीठ,  २ चमचे बारीक चिरलेली कोथिंबीर, २ चमचे खोवलेला ओला नारळ.
चकोल्यांवर वरून घ्यायला साजूक तूप.
कृती: पहिल्यांदा तूर डाळ - हळद, हिंग घालून कुकरमधून मऊ शिजवून घेउन छान घोटून घ्या.
वर दिलेले सर्व साहित्य एकत्र करून पोळीसाठी नेहमी भिजवतो तशी कणीक भिजवून घ्या.
एका पातेल्यात साजूक तुपाची मोहरी, जिरे, हिंग, हळद, कढीपत्ता, मिरची यांची  फोडणी करून त्या फोडणीतच चिरलेली कोथिंबीर पण घाला. त्यात शिजलेली डाळ घालून पाणी घाला. ही आमटी पातळ करायची असते. कारण पोळीचे तुकडे त्यात सोडले की ती घट्ट  होत जाते. त्यानुसार पाण्याचे प्रमाण ठेवायचे. त्यात तिखट, मीठ, चिंच कोळून, गूळ, गोडा मसाला घालायचे. मीठ आणि ओला नारळ घालायचा आणि आमटी उकळत ठेवायची. (चिंचेऐवजी आमसुले टाकली तरीही चालतात.)

एकीकडे या कणकीची पातळ पोळी लाटून घेउन कातण्याने तिचे शंकरपाळयासारखे तुकडे करायचे आणि आमटीत सोडायचे. आमटी व्यवस्थित ५-७ मिनिटे उकळायची.

या चकोल्या  खायला देताना वरून साजूक तूप घालून द्यायच्या.
वरील प्रमाणात तिघा जणांचं एका वेळचं पूर्ण जेवण होतं.

1 comment:

  1. this recipe has been posted my me on 16.05.17 at 9 pm

    ReplyDelete

Fresh turmeric pickle /ओल्या हळदीचे लोणचे:

  Fresh turmeric pickle: My Magic Ingredients:  ½ kg. Fresh turmeric, ¼ kg. Ginger, ¼ kg. Green chilies, juice of 3-4 big lemons, 1 teaspo...