Sunday 28 May 2017

Akkha masoor / अख्खा मसूर




Akkha masoor- My magic

Measurement: 3-4 people

Ingredients:

1 cup whole red lentils, 1 onion, 1 tomato, 1 teaspoon ginger-garlic paste. ¼ cup grated dry coconut, 1 teaspoon sesame seeds, 1 teaspoon goda masala, ½ teaspoon coriander-cumin seeds powder, ½ teaspoon garam masala, 1.5 teaspoon red chili powder, salt as per taste, finely chopped coriander leaves for garnishing., Water as required. For tempering –oil, mustard seeds, cumin seeds, asafetida, turmeric powder.

Method:

wash whole red lentils 5-6 times in water and pressure cook it for 4 whistles. It should not be uncooked or too mushy.
Dry roast sesame seeds and grated coconut. Finely chop onion and tomato.
Now grind sesame seeds, coconut, ginger-garlic paste and 2 teaspoon chopped onion without water.

Heat oil in a pan. Add  mustard seeds, cumin seeds, asafetida, turmeric powder. Add the ground mixture and sauté. Add onion and sauté it till the onion gets translucent. Add tomato and sauté for a minute. Add chili powder, cumin seeds-coriander powder and cooked masoor/red lentils. Add goda masala and garam masala. Add water as per requirement and salt as per taste. This curry is of semi dry type. At the time of serving, garnish with chopped coriander leaves. 

Serve it with soft rotis/ jowar roti, sliced onion and lemon.



अख्खा मसूर  : माय मॅजिक

वाढणी-३-४ व्यक्तींसाठी

साहित्यः

 १ वाटी अख्खे मसूर, १ कांदा, १ टोमॅटो, १ चमचा आलं-लसूण पेस्ट, १/४ वाटी सुके खोबरे किसून, १ टीस्पून तीळ, १ टीस्पून गोडा मसाला, १/२ टीस्पून धने-जिरे पावडर , १/२ टीस्पून गरम मसाला, १.५ टीस्पून लाल तिखट, चवीनुसार मीठ, सजावटीकरिता बारीक चिरलेली कोथिंबीर, पाणी, फोडणीकरिता तेल, मोहरी, जिरे, हिंग, हळद.

कृती:

 अख्खे मसूर  ५-६ वेळा स्वच्छ धुवून कुकरमधून ४ शिट्ट्या काढून मउ शिजवून घ्यावेत. मसूर चा गाळही होता कामा नये आणि ते कच्चटही रहाता कामा नयेत.
एका पातेल्यात तीळ खमंग भाजून घ्यावेत. त्यातच सुके खोबरेही भाजून घावे. कांदा, टोमॅटो बारीक चिरून घ्यावा.
तीळ, खोबरे, आलं लसूण पेस्ट आणि चिरलेल्या कांद्यातला थोडासा कांदा मिक्सरमधून पाणी न घालता वाटून घ्या.

नेहमीसारखी तेल, मोहरी, जिरे, हिंग, हळद याची फोडणी करून वाटलेले मिश्रण घालून जरासे परता. त्यात उरलेला कांदा घालून सोनेरी रंग येइतो परता. नंतर त्यात चिरलेला टोमॅटो घालून परत थोडेसे परता. तिखट, धने-जिरे पावडर घाला, शिजवलेले मसूर घाला.गोडा मसाला, गरम मसाला, मीठ आणि आवश्यकतेनुसार पाणी घाला. ही उसळ अगदी कोरडी नसली तरी फार घट्टही नसते. वाढताना बारीक चिरलेली कोथिंबीर घालून गरम गरम भाकरी/ मौसूत पोळ्या, कांदा, लिंबाची फोड
 याबरोवर द्या.

1 comment:

  1. This post has been created by myself on 28.05.2017 at 11:24 p.m.

    ReplyDelete

Fresh turmeric pickle /ओल्या हळदीचे लोणचे:

  Fresh turmeric pickle: My Magic Ingredients:  ½ kg. Fresh turmeric, ¼ kg. Ginger, ¼ kg. Green chilies, juice of 3-4 big lemons, 1 teaspo...