Jilebi / जिलेबी |
Jilebi:
Ingredients:
½ kg. maida (All purpose Flour), 2 teaspoon oil, 2 tablespoon curd, lukewarm water,
½ cup besan (chickpea flour), clarified butter for frying (desi ghee), ¾ kg.
sugar, some saffron strands, jiulce of one lemon.
Method:
Soak:
½ kg. maida (All purpose Flour), 2 teaspoon oil, 2 tablespoon curd with the
help of lukewarm water on earlier night. The consistency of batter should be
that of pakoda. Next day morning, add ½ cup besan and whisk the batter
vigorously. Add water if required.
In
a pan take ¾ kg. sugar and water just for soaking the sugar. Prepare 2 strand
syrup and add saffron and lemon juice in that.
Now
take a jilebi cloth (cloth having hole in between) or a ketchup bottle and
prepare the jilebis directly in hot clarified butter. (ghee). Fry jilebies in a shallow pan. After nicely
fried, dip those jilebies in the hot sugar syrup till the nest lot of jilebies
is done. Repeat the procedure for remaining.
Note: I haven’t used any
kind of food colour here. But if you wish, you can add saffron food
colour/orange food colour in sugar syrup.
जिलेबी:
साहित्य: १/२ किलो मैदा,२ चमचे तेल, २ टेबलस्पून दही, कोमट पाणी,
१/२ वाटी बेसन, तळण्यासाठी साजूक तूप, ३/४ किलो (पाउण किलो) साखर, थोड्याशा केशर
काड्या, १ लिंबाचा रस.
कृती:
जिलेबी करण्याच्या आदल्या रात्री १/२ किलो मैदा,२ चमचे तेल, २
टेबलस्पून दही, कोमट पाणी एकत्र करून भज्यांच्या पीठासारख सरसरीत भिजवून ठेवा.
दुसऱ्या दिवशी सकाळी त्यात १/२ वाटी बेसन घालून खूप फेटा.
एकीकडे एका पातेल्यात साखर आणि साखर बुदेतो पाणी घेऊन त्याचा
दोन तारी पाक करा. त्यात केशर आणि लिंबाचा रस घाला. एका उथळ अशा भांड्यात तूप गरम
करून जिलेबीच्या रुमालाने किंवा केचप च्या बाटलीत पीठ भरून तुपात जिलब्या पाडा.
तळून झाल्या की पाकात टाका. जिलेबीचा दुसरा घाणा झाला की पहिल्या जिलेब्या पाकातून
बाहेर काढा. या पद्धतीने सर्व जिलेब्या करून घ्या.
टीप: यात मी कोणत्याही प्रकारचा रंग घातलेला नाही. पण
तुम्हाला हवा असेल तर केशरी रंग तुम्ही
पाकातच घालू शकता.
This recipe has been posted by me on 10.05.2017 at 11 am
ReplyDelete