Cucumber Thalipeeth (pancake):
Measurement : for 2 people
Ingredients:
4 cucumbers (1 cucumber for 1 pancake/thalipeeth), 1 teaspoon cumin seeds, 1/2 teaspoon Turmeric Powder, 5 green chilies, 8-10 garlic cloves, 1/2 inch ginger, 1 tablespoon chickpea flour (besan), salt as per taste, Rice flour as per requirement. (I took 2.5 cups)
Method:
Wash and peel the cucumbers, grate them and add a pinch of salt. rest for half an hour. Meanwhile coarsely grind the chilies, garlic, ginger and cumin seeds from mixer.
Now press the grated cucumber between palms and take of the water. Don't discard the water as we will use this for making the dough for thalipeeth if required.
Now add turmeric, ground paste, salt, chickpea flour in the grated cucumber. Now slowly add the rice flour to make a nice soft dough for making thalipeeth.If more water is needed, take the cucumber water kept aside .
Take a griddle. Apply a little oil to it and with the help of your palm, take a ball size dough and spread on griddle like a pancake. Make some holes in it so that it gets cooked easily. Add some drops of oil in each hole and cover it. Put it on a medium flame for 2 minutes. Turn the side and let it cook from the other side without cover. Put some oil on the sides of thalipeeth.
Serve this with Onion-Tomato salad.Don't chop onions and Tomatoes too fine.. Rather keep them rustic style big pieces. Add rock salt, chaat masala , black pepper powder and coriander leaves. That's it.
Note: This thalipeeth tastes very good when its hot. So try to serve and eat hot.☺☺
काकडीचे थालीपीठ
वाढणी- २ व्यक्तींकरिता.
साहित्यः
४ काकड्या (१ काकडीचे १ थालीपीठ ), १ चमचा जिरे, १/२ चमचा हळद, ५ हिरव्या मिरच्या, ८-१० लसूण पाकळ्या, १/२ इंच आल्याचा तुकडा, १ टेबलस्पून डाळीचं पीठ (बेसन), मीठ चवीनुसार, तांदूळ पीठ काकडीच्या किसात मावेल तेवढं. मला २.५ वाट्या लागलं.
कृती:
काकड्या धुवून, साले काढून, किसून घ्या. मीठ लावून थोडावेळ तो कीस तसाच असूद्या. तोपर्यंत मिरच्या, लसूण, आलं आणि जिरं यांची मिक्सर मधून भरडसर पूड करून घ्या.
काकडीचा कीस व्यवस्थित पिळून त्यातलं पाणी एका भांड्यात काढून ठेवा. थालीपीठाचं पीठ भिजवण्यासाठी लागलं तर हेच पाणी वापरायचं.
काकडीच्या किसात वाटलेले मिश्रण, हळद, डाळीचं पीठ घाला. चवीप्रमाणे मीठ घाला. आता थालीपीठ करण्यासाठी जेवढं पीठ आवश्यक असेल तेवढं तांदळाचं पीठ घाला.
तव्याला तेल लावून त्यावर छान थालीपीठ लावा. थालीपीठाला भोके पाडा आणि तेल सोडा. झाकण ठेवून एकीकडून थालीपीठ शिजूद्या. नंतर थालीपीठ उलटून झाकण न ठेवता तेल सोडून खरपूस भाजून घ्यावं.
वाढताना कांदा-टोमॅटोच सॅलड बरोबर द्यावं. - हे करताना कांदा-टोमॅटो चे मोठे तुकडे करून त्यात सैंधव, मीरपूड , किंचित चाट मसाला आणि कोथिंबीर घातली आहे.
विशेष सूचना- हे थालीपीठ "तव्यावरून ताटात" असेच खावे. थंड झाल्यावर तितकी चव येत नाही.
This recipe has been posted by me on 20.05.2017 at 9 pm
ReplyDelete