Stuffed Bitter Gourd: My magic
Measurement: 3 – 4 people
Ingredients:
250 grams white bitter gourd (because they are less bitter) , 2 teaspoon chickpea flour, 2 teaspoon
groundnut powder, 2 teaspoon sesame seeds, 2 teaspoon dry coconut- grated, 1.5
teaspoon red chili powder, 1 teaspoon goda masala, ½ teaspoon dry mango
(aamchur powder), 1 pinch sugar, salt as per taste, oil, thread for tying the
bitter gourds.
Method:
Scrap the outer skin of bitter gourd and make it
plain. Give a horizontle
slit to it and remove the seeds. Wash the bitter gourds and apply some salt to
the bitter gourds and steam them in the cooker till 2 whistles. Don’t pour
water in the pot of bitter gourds. Just cook it a little bit.
Heat 1 teaspoon oil in a pan and roast chickpea flour till
it gets a nice aroma. After that, dry roast the sesame seeds and dry grated
coconut also.
Now grind the sesame seeds, coconut from the mixer and then
add all the spices to it. Add salt and sugar also. (Take in consideration that
we have applied salt while cooking the bitter gourds.)
Take each bitter gourd and stuff the masala in it quite
tightly and tie the thread to the bitter gourd so that the stuffing doesn’t
come out. Make all the bitter gourds like this.
Now heat the oil in a shallow pan and keep each bitter gourd
carefully in it. Shallow fry from all sides. Remove the thread.
Crunchy stuffed bitter gourd is ready to be served with rotis.
भरली कारली : माय मॅजिक
वाढणी: ३-४ व्यक्तींसाठी
साहित्य:
२५० ग्राम्स कोवळी पांढरी कारली, प्रत्येकी २ टीस्पून बेसन, शेंगदाण्याचे कूट, तीळ, किसलेले सुके
खोबरे, १.५ टीस्पून तिखट, १ टीस्पून गोडा मसाला, १/२ टीस्पून आमचूर पावडर, १ चिमूट साखर, मीठ चवीनुसार, तेल आणि कारली
बांधण्या करता दोरा.
कृती:
कारल्याच खडबडीत साल काढून पाठ सपाट करून घ्यावी. नंतर प्रत्येक
कारल्याला एक आडवी चीर देऊन आतल्या बिया
काढून टाकाव्यात. मग कारली धुवून त्यांना थोडं मीठ लावून कुकरमधून २ शिट्ट्या करून
वाफवून घ्यावीत.
१ टीस्पून तेल गरम करून त्यात बेसन खमंग भाजून घ्यावं. नंतर त्याच
पातेल्यात तीळ, खोबरेही भाजून घ्यावेत. मिक्सरमधून या सगळ्याची पूड करून घ्यावी.
त्यात वर दिलेले सगळे मसाले, मीठ आणि साखर घालावी. (मीठ घालताना आधी कारल्याला
थोडं मीठ लावलं होतं हे लक्षात घेऊन मीठ घालावं.)
एक कारले घेऊन त्यात हा मसाला घट्ट भरावा आणि कारले दोऱ्याने बांधावे
म्हणजे त्यातला मसाला बाहेर येणार नाही. अशा पद्धतीने सगळी कारली तयार करून घाईत.
एका उथळ भांड्यात तेल तापवून त्यात ही कारली एक एक करून सर्व बाजूंनी
निट परतून घ्यावीत. तळायची आवश्यकता नाही. वाढताना दोरा काढून पोळीबरोबर द्या.
No comments:
Post a Comment