Wednesday, 20 December 2017

Kolache Pohe/कोळाचे पोहे



Kolache Pohe- My Magic (flattened Rice / beaten rice dipped in tamarind pulp and coconut milk)

Today, I am giving you the most yummy Maharashtrian snack dish. Do prepare and enjoy.

Recipe for -4 people

Ingredients: 

½ kg. thick poha (Flattened Rice), coconut-1 big, 2-3 green chillies, ½ cup tamarind, ½ cup jiggery, salt as per taste, ½ bunch of fresh coriander – finely chopped, for tempering clarified butter- 2 tablespoon (Desi Ghee), ½ teaspoon cumin seeds, a pinch of  asafoetida, curry leaves 7-8, 2-3 dry red chillies.

Method:

Scrap coconut and with the mixer, take out the coconut milk by mixing water. Strain it and redo the procedure so that you will get 6 cups of coconut milk. Mix jaggery in this milk and keep ready. Soak tamarind in lukewarm water for ½ hour and take out the pulp. It will be almost 1 cup. Grind the green chilies.
Rinse  the flattened rice in water and strain it just 15 minutes before you plan to eat this dish.
Now add the grind chili, salt and coriander in the strained poha and mix well.
For tempering, heat clarified butter in a pan and put cumin seeds, asafetida, curry leaves and dry red chilies in it. Add this tempering in Coconut milk.
Always serve this dish in a bowl. Take poha in a bowl and add coconut milk and tamarind pulp as per your taste.
Don’t mix all the poha with coconut milk and tamarind pulp at once, because, as the time passes, it becomes thicker.

Enjoy a very simple, yet an absolutely mouthwatering dish.


आज एक महाराष्ट्रातील सुप्रसिद्ध अशी पाककृती सांगत आहे: जरूर करा आणि आस्वाद घ्या.


कोळाचे पोहे-माय मॅजिक


पाककृती: ४ व्यक्तींसाठी


साहित्यः 


१/२ किलो जाड पोहे, नारळ -१ मोठा, २-३ हिरव्या मिरच्या, १/२  वाटी चिंच, १/२ वाटी गूळ , मीठ चवीनुसार, १/२ जुडी कोथिंबीर  बारीक चिरून, फोडणीसाठी साजूक तूप - २ टेबलस्पून, १/२ टीस्पून  जिरे, कढीपत्ता – ७-८ पाने, हिंग चिमूट भर , २-३ सुक्या लाल मिरच्या.
कृती: 

प्रथम नारळ खोवून त्याचे दूध काढून घ्या. ते साधारण ६ वाट्या होईल. त्यात गूळ चिरून घाला आणि हे दूध मिक्स करून घ्या. चिंचेचा कोळ काढा.तो १ वाटी होईल. हिरव्या मिरच्या वाटून घ्या.
ज्यावेळी तुम्हाला पोहे खावयास घ्यायचे असतील, त्याआधी १५ मिनिटे पोहे भिजवून ठेवा. भिजवलेल्या पोह्यांना मीठ. मिरची, बारीक चिरलेली कोथिंबीर नीट लावून घ्या.
त्यानंतर साजूक तुपाची जिरे, कढीपत्त, हिंग, सुक्या मिरच्या घालून फोडणी करून ती नारळाच्या दुधाला द्या.
खायला देताना एका खोलगट डीश मध्ये पोहे घालून त्यावर आवडीनुसार हे नारळाचे दूध आणि चिंचेचा कोळ घालून द्या.

एक फर्मास डीश तयार आहे.


1 comment:

  1. This recipe has been posted by me on 20.12.17 @10.41 am

    ReplyDelete

Fresh turmeric pickle /ओल्या हळदीचे लोणचे:

  Fresh turmeric pickle: My Magic Ingredients:  ½ kg. Fresh turmeric, ¼ kg. Ginger, ¼ kg. Green chilies, juice of 3-4 big lemons, 1 teaspo...