Matkichi Bhaji (split moth beans fritters ): My Magic
Ingredients:
250 grams split moth beans (matki daal), 1/2
cup bengal gram (chana daal), 1 teaspoon ginger-garlic paste, 1 teaspoon cumin
seeds-coriander seeds powder, 1.5 teaspoon red chili powder,1 teaspoon turmeric
powder, 1 pinch asafetida, bunchful of
curry leaves, 2 tablespoon finely chopped coriander, salt as per taste, for
deep frying -oil, If you feel that the batter is somewhat watery, then use corn
flour as per requirement to make bhaji.
Method:
Soak both the lentils in water for at least 4 hours.
Then take out the water from the lentils and keep them on a strainer for half
an hour so that there will be no water. Grind these lentils from mixer without
water. Then add Turmeric powder, asafetida, salt, red chili powder,
ginger-garlic paste, cumin seeds-coriander seeds powder, coriander, curry
leaves (cut by hands than the knife. It gives better aroma)
Heat oil in a kadhai. When the smoke starts coming from the
oil, switch gas to minimum. Make bhajis as usual and deep fry them.
Enjoy with tomato ketchup.
मटकीच्या डाळीची भजी : माय मॅजिक
साहित्यः
पाव किलो मटकीची डाळ, एक मूठभर हरभरा डाळ, १
टीस्पून आलं - लसूण पेस्ट, १ टीस्पून धने-जिरे पावडर, १.५
चमचे लाल तिखट, चिमूटभर हिंग, मूठभर कढीपत्ता,
१/२
टीस्पून हळद,२ टेबलस्पून बारीक चिरलेली कोथिंबीर, चवीनुसार
मीठ, तळण्यासाठी तेल. पीठ वाटल्यावर अगदीच पातळ झाले तर कॉर्न फ्लोअर
वापरावे)
कृती:
प्रथम दोन्ही डाळी एकत्र करून
स्वच्छ धुवून ४ तास भिजत घाला. नंतर या
दोन्ही डाळी साधारण अर्धा तास चाळणीवर उपसून ठेवा म्हणजे त्यात पाणी रहाणार नाही.
अर्ध्या तासाने या डाळी मिक्सरवर पाणी न घालता वाटून घ्याव्यात. त्यात हळद,
हिंग,
तिखट,
मीठ,
धने-जिरे
पावडर कोथिंबीर घालावी. कढीपत्त्याची पाने हातानेच तोडून घालावी. त्याचा वास
चिरलेल्या कढीपत्त्यापेक्षा छान येतो.
कढईत तेल चांगले तापवावे. धूर येउ लागला की गॅस
मंद करावा आणि नेहमीसारखी भजी करावीत. केचप बरोबर खाण्यास द्यावीत.
This post has been posted by myself on 16.07.17 @ 8:30 pm.
ReplyDelete