Friday, 8 December 2017

Chitranna / चित्रान्ना



Chitranna – My Magic

Recipe for : 3 people

Ingredients:

 2 cups rice, 5 cups water, ¼ cup split Bengal gram (chana dal), 3 teaspoon split black lentil, 5-6 dry red chillies, 23 teaspoon mustard seeds, 8-10 curry leaves, ½ cup fresh scrapped coconut, juice of one lemon, ¼ cup chopped coriander leaves, salt as per salt, for garnishing- 10-12 cashew nuts and groundnuts – optional), for tempering –oil, mustard seeds, turmeric powder, asafetida.

Method: 

Soak yellow lentil in water for 2 hours. Wash rice and drain it. Keep it aside. Now after half an hour, take 1 teaspoon oil and heat it. Saute rice in it. Add 5 cups of hot water in it and cook rice nicely in a manner that each rice grain will be separate. Take the rice out in one big plate and let the rice cool down.

Heat Oil in a kadhai and deep fry soaked Bengal gram and split black lentil in it. Grind mustard seeds with 4-5 teaspoons of water from mixer. Add these fried lentils and mustard water in rice. Add fresh scrapped coconut and salt as per your taste. Mix it.
Heat oil for tempering and add mustard seeds, turmeric powder and asafetida, curry leaves and dry chilies. Add this tempering in rice and add juice of lemon. Garnish it with finely chopped coriander leaves. If you wish add fried cashew nuts and groundnuts also in the rice.
Serve at room temperature with roasted papad and pickle. Enjoy.




चित्रान्ना : माय मॅजिक

पाककृती: ३ व्यक्तींसाठी

साहित्यः

 २ वाट्या तांदूळ, ५ वाट्या पाणी, पाव वाटी चणाडाळ, ३ टीस्पून उडीद डाळ, ५-६ सुक्या लाल मिरच्या, २ टीस्पून मोहरी, कढीपत्ता - ८-१० पाने, खोवलेला नारळ-अर्धी वाटी, १ लिंबू, १/४ वाटी बारीक चिरलेली कोथिंबीर, मीठ चवीनुसार, सजावटीसाठी काजू (ऐच्छिक), फोडणीसाठी तेल, मोहरी, हिंग, हळद,

कृती: 

चणा डाळ २ तास पाण्यात भिजत घाला,तांदूळ धुवून अर्धा तास उपसून ठेवा, थोड्या तेलावर तांदूळ परतून घ्या. नंतर त्यात अडीच पट (५ वाट्या) गरम पाणी घालून मोकळा भात शिजवून घ्या. त्यानंतर तो एका परातीत काढून थंड करून घ्या.

एका कढईत  थोडे तेल घालून दोन्ही डाळी  तळून घ्या. मोहरी ४-५ टीस्पून  पाण्याबरोबर मिक्सरमधून फिरवून घ्या. थंड झालेल्या भातावर मोहरीचे पाणी , तळलेल्या डाळी, मीठ,खोवलेला नारळ  घालून एकत्र करून घ्या.
आता नेहमीसारखी फोडणी करून त्यात कडीपत्ता, सुक्या मिरच्या घाला. ही फोडणी भातावर घालून त्यात चवीप्रमाणे मीठ आणि लिंबाचा रस घाला. बारीक चिरलेल्या कोथिंबिरीने सजवा. (हवे असल्यास यात काजू आणि शेंगदाणेही तळून घालतात)

हा भात थंडच छान लागतो. भाजलेला पापड आणि लोणच्यासोबत याचा आस्वाद घ्या.


1 comment:

  1. This recipe has been posted by me on 08.12.17 @ 10.00pm

    ReplyDelete

Fresh turmeric pickle /ओल्या हळदीचे लोणचे:

  Fresh turmeric pickle: My Magic Ingredients:  ½ kg. Fresh turmeric, ¼ kg. Ginger, ¼ kg. Green chilies, juice of 3-4 big lemons, 1 teaspo...