Sunday, 19 November 2017

Stuffed Brinjal / भरली वांगी







Stuffed Brinjal : My Magic
This is a famous, mouth-watering  Maharashtrian dish.

Recipe for : 4 people

Ingredients:

Green brinjals (those having thorns) – 250 grams, ½ cup grated dry coconut, 1 tablespoon besan, ½ cup roasted peanut powder, 2 teaspoon red chilli powder, 2 teaspoon goda masala, 2 small onions, 6-7 garlic cloves, ½ inch ginger piece, ½ teaspoon aamchur powder (dry mango powder), ½ teaspoon sugar, salt as per taste. (You can adjust red chilli powder as per taste)
For tempering: oil, mustard seeds, asafoetida, and turmeric powder.
For garnishing – chopped coriander leaves.

Method:

Dry roast grated dry coconut and besan till it gets a nice aroma. Now grind these two with red chilli powder, goda masala, aamchur powder, sugar, salt to a fine powder. Add roasted peanut powder in it. Finely chop onions and ginger garlic.
Cut the brinjals till the end in + shape. But don’t cut till the end. Let the stem be there. Stuff the brinjals in the cut with the masala .
Now heat oil in kadhai  and add mustard seeds. When it splutters, add asafetida and turmeric powder in it. Add onion, ginger, garlic and sauté it. When it is done, add stuffed brinjals and the remaining masala. Add some water. Cover the kadhai and add water in that covered thali so that the vegetable will not stick at the bottom of the kadhai. Steam for 10 minutes. The stuffed brinjal subji is ready. Garnish it with chopped coriander leaves.
Have it with hot bhakri, pickle and enjoy the winter season.
Note: This vegetable is spicy and hot. This requires more oil than we use for other vegetables. That way only, it is enjoyed.



भरली वांगी:
ही एक अतिशय प्रसिद्ध अशी महाराष्टीयन पद्धतीची भाजी आहे.

वाढणी: ४ व्यक्तींसाठी

साहित्यः 
काटेरी हिरवी वांगी- २५० ग्रॅम, १/२ वाटी किसलेले सुके खोबरे, १ टेबलस्पून बेसन, १/४ वाटी शेंगदाणा कूट, २ टीस्पून लाल तिखट, २ टीस्पून गोडा मसाला, २ छोटे कांदे, ६-७ लसूण पाकळ्या, १/२ इंच आल्याचा तुकडा, १/२ टीस्पून आमचूर पावडर, १/२ टीस्पून साखर, चवीनुसार मीठ (तिखट आपापल्या आवडीनुसार कमी-जास्त करु शकतो.)
फोडणीसाठी - नेहमीपेक्षा जास्त तेल, मोहरी, हिंग, हळद.
सजावटीसाठी: बारीक चिरलेली कोथिंबीर

कृती:

पहिल्यांदा किसलेले सुके खोबरे आणि बेसन कोरडेच खमंग भाजून घ्या. आता खोबरे, बेसन, तिखट, मसाला, आमचूर पावडर, साखर आणि मीठ मिक्सरमधून बारीक करून घ्या.  कांदे आणि आलं लसूण बारीक चिरून घ्या.

वांगी देठासकट घ्या आणि वरून खालपर्यंत  + अशी चिर देउन कापा. अगदी शेवटपर्यंत कापायची नाहीत. या वांग्यांमध्ये तयार केलेला मसाला घट्ट भरा.

आता एका कढईत नेहमीपेक्षा जास्त तेलाची फोडणी करा. त्यात कांदे, आलं लसूण परतून घ्या. त्यात ही वांगी घाला. उरलेला मसाला घाला आणि थोडेसे पाणी घाला. कढईवर झाकण ठेवून त्यात पाणी घाला म्हणजे भाजी खाली लागणार नाही. १० मिनिटांत भाजी शिजेल.
वाढताना वरून बारीक चिरलेली कोथिंबीर घालून वाढा.

गरमागरम भाकरी, लोणच्याबरोबर या भरल्या वांग्यांच्या आस्वाद घ्या.

1 comment:

  1. This recipe has been added by me on 19.11.17 at 21.52 pm.

    ReplyDelete

Fresh turmeric pickle /ओल्या हळदीचे लोणचे:

  Fresh turmeric pickle: My Magic Ingredients:  ½ kg. Fresh turmeric, ¼ kg. Ginger, ¼ kg. Green chilies, juice of 3-4 big lemons, 1 teaspo...