Monday, 7 August 2017

Narali Bhaat / (Coconut rice – Sweet) / नारळीभात



Narali Bhaat (Coconut rice – Sweet): My Magic

On the auspicious occasion of  Rakshabandhan and Narali Pournima, every Maharashtrian house prepares this sweet. Naturally, today, we had this menu. So, have a look how I made it. Is very simple and yummy to taste.

Measurement : for 4 people.

Ingredients

1 cup Basmati rice, 1 cup fresh scrapped coconut, 1.5 cup jiggery –cut into very fine pieces or very thinly sliced, 6-7 cloves, ¼ cup kismis, cashew nuts and almonds as per your taste, 1 teaspoon green cardamom powder, clarified butter (Desi ghee) 1 tablespoon, water 2-3 cups (depends on the type of rice), saffron strands -8-10, ¼  cup milk for  soaking saffron strands.

Method:

 Wash rice and rinse it nicely and keep on strainer for 1 hour. Heat a pan, switch off the gas and put saffron strands on that heated pan. Take it out immediately or the saffron will get burnt. Just crush it and soak it in milk.

Now boil the water on one gas stove. Heat clarified butter (desi ghee) and fry kismis, cashew nuts and almonds one by one and keep them aside. Now add cloves in the same pan and add washed rice. Saute for 5 minutes. Add hot water in rice and make rice in open pan so that it won’t become sticky. Each rice grain should be properly cooked, yet separate. Take the rice out in one plate. In the same pan, mix coconut and jiggery and sauté for a minute till the jiggery dissolves. Add cardamom powder, cashew nuts, almonds, kismis and mix rice in this mixture carefully. Add saffron milk. Cover the pot and steam it on slow gas for 5 minutes.
Your sweet, yummy coconut rice is ready to serve.
Do make it.



नारळीभात : माय मॅजिक

महाराष्ट्रात नारळीपौर्णिमेच्या दिवशी प्रत्येक घरी नारळी भाताचाच मान असतो. आज तोच मेनू. पाहूया कसा केला ते.

वाढणी: ४ व्यक्तींसाठी

साहित्यः 

१ वाटी बासमती तांदूळ, १ वाटी खोवलेला नारळ, १.५ वाटी चिरलेला गूळ, ६-७ लवंगा, पाव वाटी बेदाणे, काजू, बदाम आवडीनुसार, वेलदोडा पूड १ टीस्पून, साजूक तूप एक टेबलस्पून, पाणी २-३ वाट्या (तांदळाच्या प्रतीनुसार कमी जास्त लागू शकते.), केशराच्या ८-१० काड्या आणि केशर भिजवायला पाव वाटी दूध.

कृती: 

तांदूळ स्वच्छ धुवून एका रोवळीत १ तास उपसून ठेवावेत. केशर किंचित गरम करून (गरम तव्याचर गॅस बंद करून केशर तव्यावर घालून लगेच काढून कोमट दुधात  किंचित चुरून घालायचे. तव्यावर ठेवायचे नाही. लगेच करपते. )


एकीकडे ३ वाट्या पाणी तापवायला ठेवावे आणि दुसर्‍या बाजूला तूप तापवावे. त्यात पहिल्यांदा काजू, बदाम, बेदाणे तळून घ्यावेत आणि बाजूला काढून ठेवावेत. त्याच तुपात लवंगा घालाव्यात आणि धुतलेले तांदूळ घालून छान परतून घ्यावेत. त्यात आधणाचे पाणी घालून मोकळा भात शिजवून घ्यावा. 

एका ताटात तो भातही काढून घ्यावा. त्याच पातेल्यात चिरलेला गूळ आणि खोबरे एकत्र करून गूळ वितळेतो म्हणजे १-२ मिनिटे शिजवावे, त्यात वेलदोडा पूड घालून काजू, बदाम, बेदाणे घालून शिजवलेला भात  हलकेच मिक्स करावा, केशर घातलेले दूध घालावे आणि मंदाग्नीवर पाच मिनिटे झाकून वाफ आणावी. नारळीभात तयार आहे.

1 comment:

  1. This recipe has been posted by me on .7.18.17 at 8:48 pm.

    ReplyDelete

Fresh turmeric pickle /ओल्या हळदीचे लोणचे:

  Fresh turmeric pickle: My Magic Ingredients:  ½ kg. Fresh turmeric, ¼ kg. Ginger, ¼ kg. Green chilies, juice of 3-4 big lemons, 1 teaspo...