Banarasi Nimona - My Magic
Recipe For: 4-5 people
Ingredients:
1/2 kg green peas, 1 bay leaf, each two cloves, black pepper corns,green cordamoms, 1 green chili, 1/4 inch ginger piece, 1/4 teaspoon cumin seeds-coriander powder, cumin seeds and asafoetida for tempering, clarified butter (desi ghee.) Don't use oil. It doesn't taste good, salt as per taste.
Method:
make course paste of green peas, ginger, green chili .
Now heat ghee(clarified butter) and add cumin seeds and asafoetida. Add bay leaf, pepper corns, green cordamoms and add the green peas paste. Saute for a minute. Add cumin seeds-coriander powder, water and salt as per taste. This vegetable is not too thick or thin. But its extremely taste.
Serve hot only. Otherwise it won't taste that good.
Serve with puri or roti.
बनारसी निमोना : माय मॅजिक
पाककृती: ४-५ व्यक्तींसाठी
साहित्यः-
अर्धा किलो मटार चे दाणे धुवून, एक तमाल पत्र,प्रत्येकी फक्त २ लवंगा, वेलदोडे,मिरी दाणे, १ हिरवी मिरची, पाव इंच आल्याचा तुकडा, जिरे, हिंग,धनेजिरे पूड पाव चमचा, साजूक तूप (अति महत्त्वाचे, तेल नको), चवीपुरत मीठ.
कृती:
अत्यंत सोप्पी. मटार दाणे, आलं, मिरची मिक्सर मधून पेस्ट करून घ्या.
जरा जास्त तूप गरम करून त्यात जिरे, हिंग घाला. यात हळद नसते. मग सगळे खडे मसाले घाला. मटार पेस्ट त्यात परतून घ्या.धनेजिरे पूड, पाणी घाला आणि चवीपुरतं मीठ. ही भाजी पळीवाढी असते. खूप घट्ट किंवा पातळ नाही. आणि ही भाजी अगदी आयत्यावेळी करायची. थंड झाली की मजा नाही. पुरी किंवा पोळी, भात कशाबरोबरही वाढा.
This recipe has been posted by me on 03.02.2018 at 10 pm
ReplyDelete