Saturday 18 July 2020

Rava Ladu/Ladoo / रवा लाडू




Rava Ladu/Ladoo –My Magic

There is no any festival in India, when we don’t prepare any sweet thing. So, here comes a simple yet tasty recipe. Rava ladu/Rava Ladoo.

Ingredients:  

Fine Semolina- 1 kg., fresh scrapped coconuts 2, sugar  a little less than 1 kg, water for preparing sugar syrup, 3 teaspoon green cardamom powder, fistful of raisins, clarified butter/ghee 300 gms.

Method: 

Heat clarified butter in a kadhai. Add semolina. Slowly roast the semolina on slow flame. It takes time. But if you roast it on high flame, the semolina remains raw from inside. So, take out time and then prepare this recipe.  When semolina starts changing colour slightly, add scrapped coconut also in the same kadhai and roast both on slow flame. In a big pan take sugar and add water just to soak the sugar. On second burner, put this pan for making sugar syrup. When the sugar dissolves and makes a one string consistency, add cardamom powder and add roasted semolina and coconut mixture in this syrup. Put the flame off. Mix well and keep this pan covered for 2-3 hours. After that make ladus/laddoos of this mixture. While making the ladus/laddoos, put one raisin on each laddoo or you can mix the raisins in the mixture only.

Delicious rava ladu/laddoos are ready. Enjoy



रवा लाडू – माय मॅजिक

गोडाधोडाचं करायला आपल्याला काही सणच हवा असाही नाही. हो ना? तर ही घ्या रवा लाडू ची सोपी कृती.

साहित्य: 

1 किलो बारीक रवा, 2 खोवलेले नारळ, 1 किलो पेक्षा थोडी कमी साखर, साखर बुडेल इतकं पाणी, 3 टीसपून वेलदोडा पूड, मूठभर बेदाणे, साजूक तूप 300 ग्राम्स.

कृती:

एका कढईत तूप तापत ठेवा. ते तापल की त्यात रवा घालून अगदी मंदाग्नी वर भाजावा. याला खूप वेळ लागतो पण जर आच जास्त ठेवली तर रवा आतून कच्चा रहातो. रवा गुलबट रंगाचा होत आला की त्यात खोवलेले नारळ घालून सतत परतत रहावे. दुसरीकडे एका मोठ्या पातेल्यात साखर आणि ती बुडेल इतक पाणी घालून एकतारी पाक करावा. त्यात वेलदोड्याची पूड घालून रवा आणि नारळ घाला. गॅस बंद करून मिक्स करा.2-3 तास हे मिश्रण तसेच झाकून ठेवा.  नंतर लाडू करताना प्रत्येक लाडूवर एकेक बेदाणा लावा किंवा मिश्रणातच सगळे बेदाणे घाला.

चविष्ट रवा लाडू तयार आहेत.    

1 comment:

  1. This post has been published by me on 18.07.20 at 10.30 a.m.

    ReplyDelete

Fresh turmeric pickle /ओल्या हळदीचे लोणचे:

  Fresh turmeric pickle: My Magic Ingredients:  ½ kg. Fresh turmeric, ¼ kg. Ginger, ¼ kg. Green chilies, juice of 3-4 big lemons, 1 teaspo...